224e jaarverslag (seizoen 2022/2023) van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen Departement Enkhuizen .

Het afgelopen seizoen was in alle opzichten super. Door de corona waren er geen activiteiten in 2020/2021 en in seizoen 2021/2022 heeft slechts een aantal activiteiten plaats gevonden.

Als bestuur is het ons het afgelopen jaar weer gelukt om een volledig programma aan te bieden en te realiseren. De reacties op ons mooie programmaboekje waren overweldigend en mede hierdoor hebben zich veel nieuwe leden aangemeld.   

In 2020 hadden wij een ledenbestand van 330 leden, dit aantal is in 2021/2022 teruggevallen tot 280. In het verslagjaar noteerde de penningmeester 318 betalende leden. Mede door ons nieuwe programmaboekje blijven wij nieuwe leden boeken en wij  gaan nu richting 350 leden.

Op vrijdag 23 september vond de traditionele jaarvergadering plaats. Ter afsluiting van de vergadering heeft stadgenoot Henc Valkema ons aan de hand van een reeks dia’s meer verteld over de betekenis van Ikonen en waar die voornamelijk voorkomen.

Van 12 t/m 15 oktober hebben wij in verband met veel nieuwe leden voor de 3e keer een reisje naar Parijs georganiseerd. Dit maal een 4-daagse reis. De belangstelling was wederom groot zowel van nieuwe als oude leden.

 

Op donderdag 24 november werd een lezing gegeven in de Kerkzaal door weerman Jan Visser. Het thema was “Wolken zijn de visitekaartjes van het weer” en er werd ook veel aandacht gegeven aan het klimaat met al zijn extremen. Een volle zaal heeft genoten van zijn presentatie.

 

In december proberen wij altijd iets feestelijks  te organiseren. Dit jaar was de keuze gevallen op de balletvoorstelling The Sleeping Beauty in het Muziektheater in Amsterdam. Op donderdag 22 december hebben wij met ruim 100 personen de voorstelling bezocht.

 

In januari was het weer mogelijk om een Nieuwjaarsreceptie te houden in  de Nieuwe Doelen. Ruim 180 personen bezochten de receptie en 150 leden hebben na afloop  genoten van een gesubsidieerd warm en koud buffet. Behalve de traditionele  toespraak van de voorzitter was er nog een hoogtepunt, namelijk het feit, dat Willemien den Hartog 25 jaar bestuurslid is. Speciaal voor haar jubileum heeft de heer Piet Hamelink van het Hoofdbestuur haar in het zonnetje gezet. Behalve bloemen kreeg zij de traditionele Nut’s erepenning en haar naam is ingeschreven in een speciaal jubileaboek van het NUT met gekalligrafeerde letters. 

 

Op donderdag 16 februari was er een optreden door pianist Klaas Bakker met muziek van de Noorse componist Edvard Grieg in combinatie met de geschiedenis over de tweede zus uit de beroemde boekenserie “De zeven zussen”.  Aangezien deze boekenserie met name door de dames zeer geliefd is, mochten wij ons verheugen in een overvolle kerkzaal

 

Ook de belangstelling voor de lezing van heer Remmelt Daalder op 16 maart was boven verwachting.

De ex-conservator van het Scheepvaart Museum in Amsterdam had als thema de maritieme schilderkunst en de historische achtergronden daarvan in de 17e en 18e eeuw.

 

Hoogtepunt van het seizoen was onze 5-daagse culturele reis naar Normandië in april waarvoor de belangstelling uitzonderlijk groot was. Zelfs drie maal hebben wij de trip gemaakt. Weliswaar een overladen programma maar mede door het feit, dat wij gedurende de gehele reis een Nederlands sprekende gids in de bus hadden en niet te vergeten een uitstekende chauffeur, mogen wij terugzien op een prachtig succes. 

Het seizoen werd afgesloten met een 2 daags reisje naar Maastricht en Valkenburg om een van de concerten van Andre Rieu op het Vrijthof bij te wonen. Met name hotelovernachting is altijd problematisch die tijd maar het is onze touroperator toch gelukt om ons onder te brengen. Een uiterst gezellig gebeuren mede door het mooie weer en een super afscheidsdiner in Houten.

 

Concluderend willen wij stellen, dat wij mogen terugzien op een heel mooi seizoen. Wij realiseren ons dat onze mooie programmaboekjes en onze samenwerking met touroperator ZDS een groot aandeel hebben in onze bloeiende vereniging.

 

Uw belangstelling en enthousiasme motiveren ons om op dezelfde voet door te gaan hetgeen u heeft kunnen vaststellen in ons nieuwe boekje.  .

 

Vanavond zijn we weer van start gegaan en wij hopen samen met u er weer een mooi seizoen van te maken.

 

Enkhuizen, 7 september 2023

 

 J.J. Karreman

Secretaris