In 2023 was de cheque voor een nieuwe orgelpijp van het orgel van de Westerkerk in Enkhuizen



Ieder jaar doneert 't NUT een bedrag van € 500 voor een goed doel.


Dit jaar is de keuze gevallen op een orgelpijp voor het te restaureren orgel in de Westerkerk. Tijdens een bijeenkomst in de Westerkerk waarin o.a. een opdracht werd gegeven aan de orgelbouwer voor een bedrag van € 160.000,-- werd in het bijzijn van de secretaris de orgelpijp gegraveerd met : Departement NUT Enkhuizen 2023.


NUT-secretaris kijkt toe hoe deze prachtige inscriptie wordt aangebracht.

In 2022 was de bekende cheque van het Nut voor de Lutgerdina !!


Op de nieuwjaarsbijeenkomst van 14 januari 2023 in de Nieuwe Doelen overhandigde de voorzitter een geldcheque ter waarde van € 500,- aan mevr. Renske Rietbergen, directeur van Sailwise.

Deze keer gaat de cheque naar de Lutgerdina, een zeilschip dat de haven van Enkhuizen als thuishaven heeft.

De Lutgerdina is een onderdeel van de organisatie Sailwise die het onder andere met het schip de Lutgerdina mogelijk maakt dat mensen met een beperking een vakantie op het water kunnen meemaken.

Sailwise gaat ervan uit dat actieve vakanties op het water een ideaal middel zijn om bij te dragen aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van mensen met een handicap of beperking. 









N





Na in ontvangstneming van de cheque bedankte mevr. Renske Rietbergen het Nut voor deze gift en legde in een korte toespraak in klip en klare taal voor de aanwezigen uit dat het begrip 'Rust roest' zeker opgaat voor een schip als de Lutgerdina dat door de coronaperiode bijna 2 jaar niet meer gevaren had en dat dit voor een dergelijk oud zeilschip in principe funest is. Het onderhoud had zeker achterstand opgelopen, waardoor hulp zoals geboden door het Nut altijd van harte welkom is! Het goede doel wat Sailwise dus nastreeft kan dan eigenlijk niet echt bestaan zonder de hulp van mensen in de vorm van b.v. donaties!
Er waren mooie boekjes beschikbaar voor de aanwezigen met daarin de uitleg over het reilen en zeilen van Sailwise en op welke wijze de mensen hun steun hieraan kunnen verlenen. 

In 2021 was de cheque voor Speeltuin Kindervreugd

Op zaterdag 2 oktober heeft onze voorzitter, Ton Dekker, in de Nieuwe Doelen een cheque van € 500 overhandigd aan  voorzitter Paul Botman van Speeltuin Kindervreugd.
Dit ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan van de speeltuin.

Zoals iedereen weet doen wij als Mij. tot Nut van het Algemeen ieder jaar een donatie aan een goed doel in Enkhuizen. Dit jaar was de keuze gevallen op speeltuin Kindervreugd.
Hun traditionele taartenfeest in september kon i.v.m corona geen doorgang vinden en werd er dus ter compensatie een kindermiddag in de Nieuw Doelen georganiseerd met entertainment, kinderkoortje en ballonfeest. Vreugde alom dus met het daaraan gepaarde kinderlawaai.

Voorzitter Ton Dekker trachtte nog e.e.a. vergezeld te doen gaan van een leuke speech, maar hij begreep al gauw dat kinderen niet bepaald zitten te wachten op toespraken en ging hij maar snel over tot uitreiking van de jaarlijkse cheque.
Het werd een gezellige middag voor onze jeugd in Enkhuizen.

En in 2019 was de cheque voor de Enkhuizer Klokkenspel Vereniging

In de pauze van het optreden van Wim Daniëls in De Nieuwe Doelen van Enkhuizen op vrijdagavond 31 januari 2020 nam voorzitter Ton Dekker even het woord om een Waardecheque van 500 euro te overhandigen aan voorzitter Johan Engels van de Enkhuizer Klokkenspel Vereniging, opgericht op 21 oktober 1955, voor de continuering van hun waardevolle werk van de Enkhuizer beiaardcultuur met als doelstelling het behoud & stimulering van bespelingen op de 17de eeuwse Enkhuizer Hemony Carillons. Dit door gerenommeerde Beiaardiers uit binnen & buitenland.
De Maatschappij tot Nut van het Algemeen - Dep. Enkhuizen hoopt hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de financiering van het zeer gewaardeerde werk van deze vereniging.

In 2018 sponsort het Nut de Witte Schuur

v.l.n.r.: Susanne Schep, Niko Dol en Nut-voorzitter Ton Dekker

v.l.n.r.: Susanne Schep, Niko Dol en Nut-voorzitter Ton Dekker

Afgelopen zaterdagmiddag hield de Mij. tot Nut van ’t Algemeen ter gelegenheid van haar 220 jarig bestaan een Nieuwjaarsreceptie in de Nieuwe Doelen.

Met meer dan 200 leden heeft het bestuur geproost op een voorspoedig en vooral gezond 2019.

Het bestuur is zeer verheugd over het feit, dat zij de laatste jaren een enorme groei doormaakt. Meer dan 315 leden in Enkhuizen en omstreken maken inmiddels deel uit van Departement Enkhuizen. Onze doelstellingen van ’t Nut zijn de afgelopen jaren een beetje aangepast. Wij richten ons meer en meer op het organiseren van lezingen, excursies, meerdaagse culturele reisjes naar het buitenland en het bezoeken van concerten. Wij denken zodoende een mogelijkheid te bieden om sociale contacten op te doen.

Ieder jaar doen wij ook een donatie aan een instelling/vereniging in Enkhuizen. Tijdens de receptie werd aan het bestuur en enkele medewerkers van de Witte Schuur in het Wilhelminaplantsoen te Enkhuizen een cheque aangeboden voor een bedrag van € 500 met het doel in het voorjaar de veestapel uit te breiden. De dierenverzorgster Susanne heeft voor een geit en 2 Poll Dorset lammetjes gekozen. Wij hopen, dat deze geste ook voor het bedrijfsleven een aansporing zal zijn. Het is immers een prachtig project waar vele vrijwilligers te werk kunnen worden gesteld en waarvan alle inwoners in Enkhuizen kunnen genieten.

In 2017 werd de Huiskamer van Enkhuizen door het Nut uitverkoren!

Het Nut wil ieder jaar een donatie doen voor een goed doel in Enkhuizen. Voor 2017 is de keuze gevallen op de Huiskamer in de Zuiderkerksteeg.

Op vrijdag, 17 november, is er door onze penningmeester Kemp Veenstra een cheque van € 500 overhandigd aan Petra Degeling van de “Huiskamer in Enkhuizen”.

Deze Huiskamer is bedoeld voor mensen die zelfstandig wonen en voor wie het van belang is om een paar dagen per week onder de mensen te zijn en samen activiteiten te doen.

Vorig jaar 2016 hebben wij de Gitaarsalon gesponsord. 

Daarmee hoopt het Nut van nut te zijn voor mensen die zich in welke vorm dan ook nuttig maken voor onze Enkhuizer samenleving.